1 Octombrie – 15 Noiembrie 2015

Platforma ‘The Installation Projects’ / artiști Iulia Toma, Vlad Nancă, Apparatus 22, Aurora Király, curator Liviana Dan / furnizează fundalul și informarea contextuală asupra unui termen aplicat practicilor de artă care implică instalarea și configurarea obiectelor în spațiu. Totalitatea obiectelor și a spațiului formează opera de artă. Uneori cu structură permanentă, efemeră însă în mod uzual, instalația este mai mult un mod de producție și de amplasare, decât o mișcare sau un stil. Este o experiență subiectivă cu putere persuasivă certă. Prioritatea instalației rămâne identitatea reflexivă a operei de artă.

În istoria artei recente a existat mereu și frecvent un ‘moment Vlad Nancă’. Despre Vlad Nancă se știe că reprezintă arta contemporană în România, că traiectoria lui stilistică oscilează între modernismul pur și contracultura de tip DIY, că are o relație aparte cu minimalismul, că manifestă o stranie atenție pentru modificarea istoriei, pământul alternativ, spațiul social și confesiunea publică. Temele sunt actuale și inventate, concrete și teoretice. Vlad Nancă prezintă într-un mod conceptual lucrurile convenționale. Natura este un set de recuzită, construcțiile sunt manipulate de materiale. Plantele, lucrurile par umane, dar există și plante și lucruri posibile. Ești aproape mereu prins între iluzie și realitate, între artificial și natural.

Ca unul dintre primii activiști ai erei.ro, Vlad Nancă a impus simboluri culturale devenite sigle VN și schimbând cert climatul social și politic. În zona creativității alternative a fondat inițiativa 2020, a conceput Home Gallery și a lansat fanzinul ‘Începem’. A expus la Centrul pentru artă contemporană Ujazdowski Castle, Varșovia și la Boccanera, Trento, Italia în 2014, la Museion, Bolzano și la Brukenthal Contemporary, Sibiu în 2011, la Akademie Schloss Solitude, Stuttgart, la NGBK, Berlin și la Prague Biennale în 2007. Este reprezentat de Galeria Sabot din Cluj, România și Boccanera, Trento, Italia.