10 DECEMBRIE 2007 – 11 IANUARIE 2008

Interviu realizat pentru emisiunea „Grădina cu Îngeri” – Silvia Radu, difuzată la TVR Cultural, 7 ianuarie 2006.

 

Reporter:

Spuneai la un moment dat că: „Noi, în tot ce facem suntem mânaţi de Dumnezeu”. Că statuia Sf. Gheorghe de la Timişoara „s-a ivit”.

 

Silvia Radu:

Da, s-a ivit ca o necesitate. În spatele statuii era o biserică cu hramul Sf. Gheorghe, unde a slujit Sf. Iosif de la Partoş. Biserica aceea se pare că a ars sau nu ştiu ce s-a întâmplat. Sf. Gheorghe parcă a cerut să se marcheze locul respectiv. Am aflat asta, exact în ziua sfinţirii, de la Înalt Prea Sfinţitul Nicolae. Deci, n-a fost întâmplător. Când am făcut macheta statuii am avut un moment foarte bun. De fapt, iniţial nu l-am făcut pe Sf. Cheorghe, ci „Tânărul ucigând comunismul”, răul. Şi, pe parcurs a devenit Sf. Gheorghe Biruitorul. Răul, a fost biruit de sfinţenie. Eu sunt sigură că Sf. Iosif de la Partoş a avut un mare rol, în Revoluţia de la Timişoara. Nu întâmplător, revoluţia s-a declanşat la Timişoara.

Născută în 1935, Pătroaia

Expoziţii personale, selecție

2007 Galeria Calina, Timişoara; 2006 Galeria Pogany, Bucureşti; Muzeul de Artă Constanţa; 2003 Galeria UAP, Bistriţa; Galeriile UAP, Tg. Mureş; Muzeul de Artă Cluj; Galeria Sabina & Jean Negulescu, Bucureşti; 2001 Galeria de Artă, Constanţa; 1989 Sala Dalles, Bucureşti; 1984 Muzeul de Artă, Constanţa

Expoziții de grup, selecție

1992 U.N.E.S.C.O., Paris, Franța; 1998 Budapesta; 1979 Bienala de la Veneția