Shadowear, a collection of garments for shadows

Concept & Design: Dinu Bodiciu
Performance: Lee Mun Wai
Music/sound: Bani Haykal
Publication Concept & Editing: Anca Rujoiu

Workshop
Joi 4 Iulie 2019 ora 11
&
Performance
Sambata 6 iulie 2019 ora 17

Shadowear: o colecție de haine pentru umbre

Shadowear este o nouă metodă de design și producție de modă ce utilizează ca instigator al procesului de design umbra unui corp în locul corpului în sine. Prin această metodă unică, Dinu Bodiciu a recreeat aceleași haine purtate în momentul în care fotografierea umbrei a fost făcută. În scopul de a genera o textură cât mai apropiată de cea a suprafețelor pe care umbrele au fost proiectate, au fost folosite o serie de materiale, de la organza, plută, Tyvek, stofă, neopren inclusiv raffia.

Deși în mod conventional o colecție de haine este lansată pe podium, Shadowear este prezentată publicului sub forma unui performance, rezultatul unui proces de colaborare interdisciplinară împreună cu dansatorul Lee Mun Wai și muzicianul Bani Haykal. Pe parcursul performance-ului, postura și volumetria iluzorie a hainelor dictează mișcările dansatorului. Corpul devine subiectul cheie în acest proces de re-interpretare a unor gesturi, posturi și atitudini corporale, unele arhetipale, altele noi, încă neexplorate. Sunetele produse ca răspuns la performance sunt generate și procesate printr-un algoritm digital. Ce auzim în timpul performance-ului sunt, similar umbrelor, reprezentări sonore distorsionate.

Ca și colecție de modă, Shadowear nu urmărește să țintească piața și nu își dorește să ofere produse de consum. Această abordare a procesului de design provoacă imaginația și gândirea mult mai mult decât dorința de a avea o nouă haină. Fiind o abordare conceptuală nu are ca scop să devină parte din sistemul cotidian de producție vestimentară, ci dimpotrivă, să circule sub forma unei idei sau a unui spectru ce bântuie tărâmul modei comerciale.

Dinu Bodiciu este designer, născut în Romania, ce trăiește și lucrează în Singapore la LASALLE College of the Arts. Creațiile lui au fost purtate de celebrități ca Lady Gaga sau au făcut parte din costumele folosite în producția Hunger Games 3&4. În general activitatea lui ca designer încearcă să provoace înțelegerea și modul de percepere a relațiilor dintre corp și haină.
www.dinubodiciu.com

Lee Mun Wai este dansator independent care a făcut parte ca membru fondator și participant activ al companiei T.H.E Dance Company din 2008 până în 2015. În 2014 a primit premiul Young Artist
Award în Singapore.

Bani Haykal experimentează cu text și producție muzicală. Lucrând cu o gamă foarte largă de instrumente, proiectele sale provoacă modul în care gândim o interfață și implicit care prezintă interacțiunea cu muzica și tehnologia. Este un membru al b-qvartetului și ansamblului de Pictură sonoră Erik Satay &The Kampong Arkestra.

Anca Rujoiu este curator și editor. Locuiește și lucrează în Singapore și Timișoara, fiind co-curatorul bienalei de artă contemporană Art Encounters 2019. A inițiat și a participat la editarea și producția publicației Shadowear ce documentează conceptualizarea și dezvoltarea colecției si a performance-ului omonim.

În 2019 ARTISTHETEACHER aduce arta mai aproape de tinerii din centrele universitare și mediază procesul de formare al acestora prin intermediul educației non-formale, încurajează procesul creativ și critic. În acest sens, realizăm o serie de întâlniri, workshop-uri, talk-uri interactive, coordonate și moderate de artiști vizuali, curatori, istorici și critici de artă din țară și internaționali.

Anca Benera și Arnold Estefan
Liviana Dan
Olah Gyárfás
Răzvan Ion
Alex Mirutziu
Larisa Oancea
Martin Piaček
Alexandra Pirici
Mircea Popescu
Anca Rujoiu, Dinu Bodiciu, Mun Wai Lee, Bani Haykal
Lucia Tkáčová
Mihai Vereștiuc